Pirovačka Glazbarska kužina odlučila – Tišnjani su najbolji kuhari među glazbarima

1
7258
Pobjednici: Maestro Dino Obratov s Brunom Frkićem (rog) i Tončijem Garofulićem (bariton) iz KUD-a Hartić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Puhački orkestar KUD-a Hartić Tisno pobjednik je pirovačke glazbeno-kulinarske manifestacije Glazbarska kužina.

U subotu navečer u središtu Pirovca šestu godinu za redom lonce, kuhače i noževe su ukrstili glazbari iz osam orkestara koji su stigli iz čitave Hrvatske. Konkurencija je bila oštra: Gradski puhački orkestar Gospić spremao je veprovinu i srnetinu ‘na divljač’, Limena glazba DVD-a Vidovec veprovinu, Vodička glazba veprovinu, Gradska glazba Biograd divljač, Gradska glazba Zadar ćevape, Puhački orkestar Pirovac gulaš od divljači, Orkestar Hrvatskih željeznica također gulaš, a KUD Hartić lignje.

– Točnije totane. Išli smo s jeftinijom varijantom jer suočiti namirnicu poput kornatske lignje s veprom bi bilo nepošteno – rekao nam je dirigent puhačkog orkestra i kulinarske ekipe KUD-a Hartić Dino Obratov.

Maestro Dino Obratov s kuhačom (Foto: Rudinapress/H. pavić)
Maestro Dino Obratov s kuhačom (Foto: Rudinapress/H. pavić)

Lonac s totanima bio je odmah polizan. Obratov nam je otkrio tajnu uspjeha, odnosno kako pripremiti brudet od lignjuna koji se ne srami onoga od pravih liganja.

– Totan je poprilično lošiji od lignje. Da nije tako, ne bi lignja koštala 120 – 150 kuna po kilogramu, a totan 30 – 40. Radi se o tome da totani imaju neku svoju žestinu, jakost koja mnogima teško pada. Nju sam eliminirao na način da sam ih prije friženja kapule skuhao u običnoj vodi. Do tok rješenja sam došao tijekom godina eksperimetiranja i mogu reći da jako dobro funkcionira – rekao nam je Obratov.

Ocjenjivačkim sudom je predsjedao legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, a uz njega su jela kušavali Tonči Petrović i Frane Dobrović.

Ocjenjivački sud pod predsjedanjem Miroslava Ćire Blaževića (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ocjenjivački sud pod predsjedanjem Miroslava Ćire Blaževića (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Nije bilo niti malo lako, ali imao sam sreću da su samnom u žiriju bili istinski eksperti gastronomije. Mislim da su svi zaslućžili stanovitu pohvalu, jer je svako jelo imalo svoje posebnosti i svoju vrednotu. No, mi smo ipak odluči da brudet od liganja bude prvi, jer su mu prednosti više nego očite – obrazložio nam je Ćiro odluku.

Iako ne zna razliku između liganja i totana, koje zove ‘totalni’, sto posto je siguran da su bili bolji od divljači.

– Čestitam od sveg srca. Napravili su nešto za što je žiri jednoglasno odlučio da je najbolje. Predsjednik sam ovog žirija već treću godinu i bit ću i dogodine, ako me pozovu i ako budem živ. Tu dolazim jer je Pirovac jedan od najljepših čoškova svijeta koji je to i zbog jednog pespektovnog mladog gradonačelnika  koji politički efikasno zastupa svoj kraj – rekao nam je Ćiro.

Dok se obraćao skupu i proglašavao pobjednika pirovačkom rivom se orilo ‘Ćiro majstore’. – Može i ‘Ćiro pederu’ – uzvratio je publici, koja je nastavila skandirati po njegovoj želji.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here