Problemi s kanalizacijom na Ratu ili kako su Fulgosi 1953. sagradili prvi zahod u Tisnom

0
3590
Vatrogasna intervencija zbog kolapsa postojećeg kanalizacijskog sustava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kanalizacija je jedan od problema Tisnog koji dolazi do izražaja već na početku turističke sezone. Sustavnog rješavnja ovog problema za sada nema, već se poduzimaju vatrogasne mjere. Doslovno.

Izlijevanje sadržaja kanalizacije po javnim površinama dogodilo se u četvrtak u ulici Put Karavaja. Intervenirali su Gaga sa svojom cisternom za pražnjenje septičkih jama i DVD Tisno sa svojom vozilom.

–  Kanal koji ide niz ulicu naprosto je prebukiran. Svako malo se zaštopa. Bit će toga još kroz ovo ljeto – kaže Ante Fulgosi koji zahvaljuje Gagi i DVD-u što su ovaj put sanirali štetu, ali i upozorava da kanal kroz ulicu Put Karavaja konačno treba urediti, da ploče kojima je napravljen kanal treba zamijeniti cijevima.

Ovo naravno nije bio prvi put da obitelj Fulgosi ima problema zbog zahoda. Ti problemi ih prate od davnina, čak i prije 1953. kada je Antin otac napravio prvi zahod u selu.

Ante Fulgosi nadgleda (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ante Fulgosi nadgleda čišćenje ulice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U palači Gelpi te 1953. godine moj otac je sagradio prvi zahod, a ispred Zubovićeve kuće, kod sadašnjeg dječjeg igrališta iskopao je dvije septičke jame. U to vrijeme nitko u Tisnom nije imao zahoda. Tko je živio kraj mora nuždu je obavljao iza Velikog porta, a ostali u Brošćici. Kad je otac krenuo graditi WC bio je izložen javnom pogromu. ‘Šta to radite’?, ‘Jeste li ludi?’, ‘Ko je vidija to raditi u kući?, ‘Kako ti misliš na istom mjestu jesti i sr…?’ Zbog namjere gradnje zahoda proglasili su ga ludim – priča nam Fulgosi.

U palači Gelpi, spomeniku kulture iz 1731., tada je uz Antu živjelo još 45 duša. Fulgosi su bili na katu, tako da su stanari koji su živjeli ispod spriječili započetu gradnju WC-a. Nisu mogli dopustiti da im ‘netko se.. poviše glave’ i da ‘go… idu kroz zid’, pa su Fulgosi morali povaditi već ugrađene cijevi. Nisu odustajali, pa su zahod napravili u dvorištu. U to vrijeme obitelj Fulgosi je zbog zahoda bila izvrguta ruglu, ali nije prošlo dugo da su i ostali počeli slijediti njihov primjer.

–  Godine 1973. eksplozivom je raznesen javni zahod na Velikom portu. Na taj isti kanal i septičke jame zbog kojih su nam se rugali kasnije su se svi priključili. I još uvijek su svi tu priključeni. Tu su sad vikendice i apartmani, Česi i Englezi, svi na tom istom kanalu koji je moj otac napravio samo za naš zahod – kaže Fulgosi i moli da se konačno počne razmišljati o ovome problemu.

Ante Fulgosi nadgleda čišćenje ulice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ante Fulgosi nadgleda čišćenje ulice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here