Ludbreški izviđači stvaraju u Tisnom bolji svijet

0
4369
Odred Izviđača Ludbreg (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Ludbreški su izviđači stigli na ljetovanje u Tisno ne prvi, nego petnaesti put. Vjerni gosti Tisnog oni su već petnaest godina. Generacije izviđača se mijenjaju, a trenutno su tu djeca petih, šestih i sedmih razreda Osnovne škole Ludbreg, u pratnji trojice starješina.

Dobrodošli izviđači (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Dobrodošli izviđači (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Smješteni su u Autokampu Jazina kao i proteklih godina. U šatorima koje su vrijedno sami postavili i spremili čim su stigli s puta. Najviše im se sviđa, kako kažu to što su u neposrednoj blizini mora, imaju svoju plažu, odmah pokraj njih je mali dućan, a u blizini je i restoran. Sve što je potrebno nadohvat je ruke.

Uređivanje šatora (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Uređivanje šatora (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Nekima je ovo prvi puta da su u Tisnom dok su neki već godinama ovdje i smatraju se već domaćima.

Izviđači stvaraju bolji svijet (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Izviđači stvaraju bolji svijet (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

„Ostajemo na Jazini osam dana. Osmislili smo bogat program za naše mališane. Proći ćemo po cijelom otoku, da djeca koja su prvi puta ovdje upoznaju i Tisno i Jezera, Betinu i Murter. Organizirali smo izlete, šetnje, igre, a najviše odmora, kupanja i sunčanja. Svaki dan je tu, naravno, i mala škola u prirodi, jer ipak izviđači nisu samo oni koji pale vatru, podižu šatore i uče signalizaciju. U izviđačima se odgajaju djeca i to je ono bitno. Tu usvajaju i praktična znanja. Upoznaju Hrvatsku, a svojim izviđačkim radom dopunjavaju ono što nauče u školi i obitelji. Nauče stvari koje su im dobra priprema za kasniji samostalni život“, kaže predsjednik Odreda Izviđača Ludbreg Mladen Struški.

Odred Izviđača “Ludbreg” osnovan je 29. lipnja 2000. godine kao udruga za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje mladih, a djeluje kao izvanškolska slobodna aktivnost učenika osnovnih i srednjih škola.

Tijekom tih 16 godina kroz Odred je prošlo preko 400 djece i mladih, njihovih roditelja i odraslih voditelja. Oni su uspješno ostvarivali ciljeve udruge, kako kažu, temeljene na radu i suradnji djece u malim grupama pod vodstvom starijih i iskusnijih, komunikaciji i razumijevanju, vještinama organiziranja i vođenja, planiranju i ostvarivanju dogovorenog, snalažljivosti i samostalnosti u rješavanju problema.

Nekada nije trebalo objašnjavati što su izviđači. Danas, međutim, se malo zna o njihovu radu, a prevedeno na današnji jezik, reklo bi se da su oni u stvari ‘team building’ za djecu.  Škola je to zajedničkog rada u prirodi, samostalnosti i odgovornosti. Slogan im kaže da – izviđači stvaraju bolji svijet!

Dežurna "Kapetanica" (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Dežurna “Kapetanica” (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

Kako doznajemo u razgovoru s voditeljem logorovanja Ninom Darabošem, veliku pažnju posvećuju prezentiranju Grada Ludbrega čije ime i grb Odred Izviđača s ponosom nosi. U suradnji s Turističkom zajednicom prezentiraju Grad Ludbreg u svim nacionalnim parkovima, mjestima i gradovima tijekom izleta, pohoda, logorovanja, državnih i međunarodnih akcija.

Skok u more (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)
Mali ronioci (Foto: Rudinapress/Sanja Henjak)

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here