Nagrada KUU Bezdan i Editi Čubrić iz Pirovca za izvedbu tradicijske svadbe

0
3648

Kulturno umjetnička udruga Bezdan iz Pirovca najbolja je po izvedbi, a Edita Čubrić, članica ansambla, najljepša izabrana mladenka na osmom Festivalu starih svadbenih običaja koji je pod nazivom «Oj divojko, diži se iz dvora» sinoć održan u Pirovcu. Najizvornija skupina, po ocjeni žirija, bila je kulturno umjetnčko društvo Vrana. Titulu najzabavnijih, dobila je družina iz Slunja i to  prije svega zbog simpatičnosti, žive glazbe koja ih prati, ali i mještavine slavonskih i karlovačkih bećaraca i šala.

Specifičnost pirovačkih svadbenih običaja je da mladenka prije blagoslova traži oprost od roditelja klečeći pred njima. Kao i svugdje u Dlamaciji, mladoženji se podmeću barem dvije lažne mlade, a u veseloj ceremoniji mladoženja odustane i nekoliko puta dok ćaća ne dovede pravu divojku ili njegovu golubicu, ispričala nam je Anka Meić, predsjednica kulturno umjetničke udruge Bezdan iz Pirovca.

Van konkurencije jučer je nastupio i zbor Sveti Mihovil iz Šibenika. Prije samog nastupa, kudovi iz Šibenika, Pirovca, Vrane i Slunja, napravili su promenadu kroz centar mjesta zabavljajući okupljenje mještane i turiste.

Od petka se u Pirovcu održava i sajam tradicijskih proizvoda koji je upotpunio i Festival. OPG Ljubinke Antolić i njenog supruga Stjepana proizvodi mirišljave pokolone od lavande – od eteričnih ulja do mirišljavih vrećica i “baklji”. Na Skradinskom polju imaju 1000 grmova lavande koja je uskoro spremna za žetvu.  Bračni par ističe “da rado dolazi u Pirovac i da su zadovoljni prodajom”. Ljubinka nam je dala i savjet da se poslije žetve grmovi lavande moraju nisko u krug obrezati kako bi biljka jačala i bila zdrava.

Sapunoteka iz Šibenika proizvodi kreme, kozmetiku, sapune i ulja iz prirodnih sastojaka a Mira nam kaže da već godinama dolazi u Pirovac. “Mislim da su turistima zanimljivi naši proizvodi i da bi nas se trebalo zvati što češće, prilikom svakog događaja na Pirovačkom ljetu ili neke druge fešte”, kaže jedna od suvlasnica.

Iako je sinoć na natjecanju KUD-ova bilo manje posjetitelja nego prijašnjih godina i to zbog utakmice Hrvatske i Portugala koja je počela u isto vrijeme, organizatori – turistička zajednica Pirovac i KUD Bezdan – su zadovoljni. Šteta je samo što zbog loše sreće naše odlične reprezentacije, nije bilo povoda za još veće slavlje u Pirovcu.Pirovac - Festival svadbenih običaja - Foto J. Šević (3)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here