VIDEO: Drama u Tisnom – Jugo potopilo jahtu, izlila se nafta

0
7891
Bilo je kasno za pomoć

Dok se čitava hrvatska javnost bavi dramom u Saboru, padom Vlade, prognozama za nove izbore i sličnim ‘trivjalnostima’, gotovo nezapažno prolazi drama kroz koju Dalmacija prolazi zbog orkanskog juga koje čitav dan nanosi, nadamo se samo materijalnu, štetu na čitavoj obali.

Otkazane su brodske linije, jugo prevrće brodove i puni ih morem, razbija štekate, ruši grane i čupa stabla diljem čitave obale, kraj Skradina se vatrogasci, pojačani zračnim snagama, od popodne bore s vatrom… Razmjeri štete će se znati tek ujutro.  Prije dvadesetak minuta stanovnici Tisnog svjedočili su pravoj drami s jahtom usidrenoj ispred središnjeg mjesnog trga Rudine. Milijunska investicija u jugobran donekle je zaštitila Rudinu, ali nije brod.

Jahta snimljena nekoliko minuta prije potapanja
Jahta snimljena nekoliko minuta prije potapanja
– Brod pripada nekom Nijemcu, koji ga tu drži vezanog mjesecima. Krenuli smo ga spašavati, ali dok smo se vratili već je bilo kasno. Brod je potonuo na dno i samo ga murinzi drže da ga jugo ne odnese – ispričao nam je čitatelj koji je snimio fotografije i video.
Vađenje će vjerojatno ujutro organizirati vlasnik ili lučka kapetanija, te će biti napravljen očevid i utvrđena šteta. Trenutno se cijelom Rudinom širi smrad nafte, tako da je očita i ekološka šteta. Njeni razmjeri, kao i razmjeri štete na čitavoj obali utvrđivat će se tek nakon smirivanja juga. Ali ono se ne smiruje i vrlo je vjerojatno da će biti još ovakvih vijesti.
Dramu na Rudini je kamerom mobitela zabilježio naš čitatelj:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here