Rebalans proračuna Općine Tisno: Zbog izostanka državnih potpora odgađa se projekt tematskog parka

0
2000
Sjednica Općinskog vijeća (Foto: Rudinapress/ H. Pavić)

Na jučerašnjoj 27. sjednici Općinskog vijeća Tisnog usvojen je i Prijedlog II izmjena i dopuna Proračuna Općine Tisno za 2016. godinu, u kojima se iznos raspoloživog novca reže za dva milijuna kuna.

Preciznije, proračun se sa 28.444.150 kuna smanjuje na 26.464.150 kuna. – Došlo je do smanjenja zbog, na žalost, izostanka očekivanih potpora iz državnog proračuna. Općina Tisno ima kao i svake godine nekoliko pripremljenih projekata i aplicirala je na natječaje ministarstva. No, ove godine niti jedan projekt nije uzet u razmatranje. Nismo dobili podršku od strane ministarstva, a kamoli da smo dobili sredstva. Sve ove godine mi smo dobivali kvalitetna sredstva iz državnog proračuna, ali ove godine za sve projekte koje smo uredno prijavili s kompletiranom dokumentacijom dobili smo negativno mišljenje – rekao je načelnik Ivan Klarin pojašnjavajući razloge rebalansa.

– Bili smo prisiljeni smanjiti općinski proračun za te iznose. Iz Ministarstva regionalnog razvoja, Odjela za razvoj otoka i priobalja, ove godine prvi puta nismo dobili ništa, pa smo bili prisiljeni neke projekte do kraja godine maknuti iz proračuna, ne izvesti ih.  Bilo bi moguće da projekte poput tematskog parka i slične financiramo iz vlastitih sredstava, ali znamo da su takvi projekti više nego dobrodošli u Ministarstvu regionalnog razvoja. Stoga ćemo pričekati neku bolju godinu kada ćemo ponovno aplicirati – rekao je Klarin.

Istaknuo je i kako Općina Tisno u ovom trenutku ima preko 20 milijuna kuna oročenih sredstava, te je zatražio od vijećnika da u nailazećem razdoblju pripreme ideje za projekte u koje bi se taj novac mogao uložiti.

– Većina tog prihoda nastala u vrijeme prodaje Jazine, a i natječaja kojim smo povlačili sredstva za ustanove, tijekom 2014. i 2015. godine. S obzirom na toliki višak prihoda ja ponovno apeliram na sve vijećnike da pokuamo razmišljati kako ćemo novac uložiti. Kad smo krenuli, kamate su bile tri posto, a sada su upola manje. Imamo jako velike količine novca kojima raspolažemo, a mislim da bi ih umjesto čuvanja u banci mogli bolje iskoristiti za investicije na području općine Tisno, odnosno samog mjesta Tisnog, s obzirom da je najveći dio sredstava došao od prodaje zemljišta na Jazini – rekao je Klarin.

Podsjetio je kako je Vijeće već održalo tematsku sjednicu na ovu temu, ali da tada ništa precizno nije definirano. – Pozivam da počinemo intenzivnije razmišljati kako bolje i kvalitenije okrenuti ovaj novac, s  obzirom da je poslovanje Općine više nego stabilno, prihodi po stavkama se izvršavaju više nego dobro, više od 100 posto – rekao je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here