Nezavisni uoči drugog kruga izbora: ‘Tko želi vidjeti istinu, vidi je, a tko ne želi, pogne glavu i glasuje za HSS’

0
3140
Kandidatkinja nezavisnih Mande Turčinov-Ježina i njen zamjenik Mate Skračić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U nedjelju se održava drugi krug izbora za načelnika Općine Murter-Kornati, kada će 1.936 upisanih birača imati prigodu izabrati tko će biti načelnik/ca do redovnih izbora 2017. godine.

U Murteru, začudo, političke opcije smatraju da se u ovom trenutku nema potrebe obraćati svojim biračima, ni preko medija ni putem predizbornih skupova. Po mnogima favorit izbora je kandidat HSS-a Toni Turčinov, magistar struke-agronomije iz Murtele, koji kaže da je to zato je Murterini odavna znaju za koga će glasovati i Murteru ne treba puno priče, nego rada. No, kandidatkinja nezavisnih, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, te magistrica knjižničarstva Mande Turčinov-Ježina smatra da razlika od 186 glasova iz prvog kruga ne znači ništa, te je za portal Rudinapress ipak pristala, zajedno s kandidatom za zamjenika Matom Skračićem, još jednom progovoriti o razlozima koji su je nagnali da se kandidira.  Kao  voditeljica murterske Narodne knjižnice i čitaonice i kao novinarka dosad je, kaže, neposredno svjedočila neradu, neznanju, voluntarizmu, pogodovanjima na štetu javnog interesa, skrivanju podataka i drugim slabostima općinskih garnitura koje su zacementirale Murter u dalekoj prošlosti.

–  Građanima Murtera mogu obećati novi način rada s naglaskom na transparentnost, uvažavanje javnosti i jednakosti za sve, Općinu u kojoj nema povlaštenih, u kojoj nema tajni, u kojoj su svi jednako važni. Svi će biti uključeni i jednako informirani o svemu što Općina radi i o svemu što se događa u Murteru i oko Murtera – najavljuje Mande Turčinov-Ježina.

Mande Turčinov-Ježina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Mande Turčinov-Ježina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Obećava reformu i optimizaciju općinske uprave, na način da će svaki zaposlenik Općine znati svoj posao i ispunjavati svoje radno vrijeme radeći ono za što je angažiran.

– Uvažavajući i poštujući svakog pojedinca zaposlenog u javnoj službi, njegov posao i prava, mislim da je nedopustivo da u Murteru čak i uoči izbora vlasnici sami metu ulicu ispred svojih kafića, da se ne zna je li započela naplata parkinga, da komunalnih i prometnih redara nema, da djelatnici Murtele ne rade jer su se kandidirali na izborima… To je nedopustivo. Ja mogu obećati da ću u ovo kratko vrijeme do redovnih izbora učiniti da službe funkcioniraju normalno bez obzira koja je politička opcija na vlasti i ima li uopće vlasti, kao što je sada – kaže Turčinov-Ježina.

Mate Skračić ovome dodaje jedan nedavni primjer nereda na Kornatima, kakve u budućnosti kani prevenirati. – Nama su u Kravjačici upali neki izvođači i krenuli izvoditi put do Metline da bi tamo postavili ili obnovili opremu za odašiljač teleoperatera. O tome nitko iz općine ništa nije znao. Kornati su ipak teritorij općine Murter-Kornati, bez obzira što je to zaštićeno područje. Ni Nacionalni park nije imao pojma o tome. Bila je policija, prijavili smo svim instancama.  To je samo jedan od primjera koji oslikava stanje u našoj općini i potpunu nebrigu onih koji bi trebali brinuti – kaže Skračić.

Turčinov-Ježina i Skračić ocjenjuju da Murter nema strategije ni plana razvoja. Sve se, kažu, radi stihijski, onako kako u tom trenutku nekome odgovara.  U tom smislu spominju i predizborno gumno na Hramini.

Mande i Mate (115)

– Ono najbolje oslikava sav taj nered i nerad. Pred svake izbore zadnjih desetljeća nešto se takvo napravi, ili malo nogostupa, ili dio trga, sve netransparentno, bez sudjelovanja javnosti i sve napola odrađeno. Građani se dovode pred gotov čin. Razumijem i one koji su zadovoljni, koji smatraju da je to bolje nego ništa. No, kad se počne razmišljati, mora li biti tako? Zar se ne trebaju poštivati procedure i mišljenje građana? – pita se kandidatkinja za načelnicu.

– Ne treba ići daleko. Dođimo u Tisno,  Jezera ili Betinu i otvorimo oči. Ne treba ništa drugo da bi se vidjelo da Murter zaostaje, što je nepravedno prema njegovoj tradiciji, značaju i svim njegovim vrijednim ljudima. A ovo gumno u središtu Murtera po meni je samo egoistični, nespretni pokušaj da se na brzinu parira projektima u susjednoj općini. To je jedan jeftini pokušaj zamazivanja očiju – kaže Skračić.

On i Mande Turčinov-Ježina upozoravaju da nezavisni nisu, kako ih se optužuje, za to da se građevina na Hramini sruši, već da samo žele upozoriti da ovo nije način na koji se treba raditi.

– Nije način ni da se po noći krče putovi, nasipavaju ceste i more kako kome padne na pamet, da svatko radi što ga volja, a da komunalni redar ne reagira i da se uvijek ide na ruku nekome – kaže Turčinov-Ježina.

– To nije ničije obiteljsko naslijeđe, to je naš zajednički murterski prostor. Ne može jedan čovjek dominirati cijelim mjestom. Pitam se, zašto je u prijedlogu prostornog planaŽutsko-sitske skupine otoka gotovo svaka riva označena kao luka otvorena za javni promet, a Mudrinićeva nije? To odmah unosi sumnju na pogodovanje i neke koruptivne radnje. Možda je sve u redu, ali mi to ne znamo. Izgleda preočito. Ako dvije stare rive u portu budu proglašene lukom otvorenom za javni promet, a Mudrinićeva nova velika betonska riva ne, onda je to u najmanju ruku sumnjivo – upozorava Turčinov-JežinaMande i Mate (12)

A to se, kaže, događa jer Općina, bez obzira što radi, ne komunicira s građanima i ne uključuje javnost kod određivanja prioriteta i donošenja bilo kakvih odluka, a osobito onih koje određuju njezinu budućnost – Ja jamčim, ako me izaberu za načelnicu, da će javnost biti apsolutno o svemu obaviještena i uključena. Građani moraju sudjelovati, moraju znati da je Općina njihov servis, da ona brine o njihovoj dobrobiti i skrbi za prostor – kaže Turčinov-Ježina.

Mate Skračić upozorava na pritiske prema biračima i moguće njihove posljedice.

– Ako saberete sve što je ta garnitura u 26 godina bila spremna učiniti da bi jedan jedini glas dovabila u glasačku kutiju, a to je zivkanje, obećavanje, potkupljivanje, prijetnje itd., možete samo zamisliti što su sve spremni učiniti kad dođu na vlast da bi ostvarili svoj interes. Dakle, ako su samo za jedan glas kadri poduzeti sve, od zivkanja iz središnjice do prijetnji otkazima, do obećavanja i potkupljivanja, što bi učinili za provesti svoje interese u milijunskim projektima? – pita Skračić.

– Tko želi vidjeti istinu, vidi je, a tko ne želi, pogne glavu i glasuje za HSS – upozorava Mate Skračić, i nastavlja – Oni misle da sebi rade korist, ali zapravo rade generalnu štetu svome mistu koju ćemo trpiti generacijama – rekao je Skračić pozivajući Murterine da izađu na izbore i da budu odgovorni kod odlučivanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here