Završavaju se radovi u Betini – 12. lipnja otkrivanje Spomenika kalafatima i otvaranje Trga na moru

0
2960
Rad akademskog kipara Roberta Jozića „Dječak na obali u mislima gradi brodove na pučini“ koji će biti otkriven u Betini (Foto: Rudinapress)

Iz Općine Tisno za nedjelju 12. lipnja najavljena je svečanost otkrivanja Spomenika kalafatima i otvorenje rekonstruiranog Trga na moru u Betini. Radovi na Prezentacijskom centru nacionalnih parkova i parkova prirode se završavaju i nastavljaju se na jesen.

Čast da otkrije spomenik pripast će nekom od starih betinskih kalafata, ali još nije odlučeno tko će to biti. – Bit će to svakako netko od najstarijih, netko od ljudi koji su život posvetili ovome što danas čuvamo kao baštinu i njome se dičimo – rekao nam je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Riječ je o radu akademskog kipara Roberta Jozića pod naslovom „Dječak na obali u mislima gradi brodove na pučini“, koji je odabran među 17 radova prispjelih na javni poziv za idejno kiparsko rješenje skulpture Spomenika betinskim kalafatima.

Autoru pripada nagrada u iznosu od 30.000 kuna, a sama izrada skulpture i njegovo postavljanje na postamentu košta još 200.000. Istovremeno s otkrivanjem spomenika, bit će otvoren i rekonstruirani Trg na moru, na kojem se rad kipara Ježića postavlja. Riječ je o  radu glavnog i izvedbenog projektanta, arhitekta Damira Lasinovića, a ukupna vrijednost investicije je 2.524.491,50 kuna.

Trg na moru prema projektu arhitekta Damira Lasinovića
Trg na moru prema projektu arhitekta Damira Lasinovića

Na svečanosti će nastupati KUD Zora iz Betine i KUD Jedinstvo iz Splita, a istovremeno će u portu biti otvorena izložba iz druge faze projekta Muzeja betinske drvene brodogradnje, a radi se o izložbi na otvorenom. Tu će, naime, ovom prigodom biti privezani najvrijedniji radovi betinskih kalafata, a uz cime će biti istaknute informacije o brodu, kalafatima i brodogradilištu koji su ga izradili.

Još je jedna investicija na betinskom Trgu na moru, a radi se o pet milijuna kuna vrijednom projektu Prezentacijskog centra nacionalnih parkova i parkova prirode. Upravo se završava prva faza koja podrazumjeva vanjsko uređenje krovišta, fasade i zatvora, a iz Općine Tisno najavljuju kako već 15. rujna kreće druga faza, kroz koju će se urediti interijer, postav i recepcija. Trg na moru (3)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here