Dva blagdana: Pozivi na svetu misu, oprez i strpljenje

0
2593

Sutra se  slavi državni praznik Tijelova, ali i blagdan Gospe od Karavaja, koji osim vjerske svečanosti znači i najveće okupljanje i mjesnu feštu Tisnoga.

Iz Hrvatskih cesta kao investitora saznajemo da se sutra zbog blagdana neće izvoditi radovi na obnovi Tišnjanskog mosta, a iz Policije i Općine Tisno upozoravaju na posebnu regulaciju prometa.

U policiji kažu da će prometni policajci, ako bude zastoja zbog većeg priliva vozila, preusmjeravati promet obilazno preko autokampa Jazina.  Najveće prometne gužve policija očekuje u  jutarnjim satima oko 10 i u popodnevnim satima između 16 i 19 sati i to iz pravca Kapele državnom cestom D-121 prema Tisnom i prema otoku Murteru.

– Napominjemo  da će se prema trgu Velika Rudina propuštati samo  vozila s posebnim dozvolama izdanim od Općine Tisno i od župnog ureda Tisno. U slučaju prometnog zastoja pri preusmjeravanju prometa pozivamo građane, odnosno vozače na strpljenje i da tom prilikom poštuju privremenu regulaciju prometa i postupaju po znakovima  koje će im davati  policajci. Za vrijeme održavanja ovog vjerskog okupljanja policijski službenici će svojim postupanje osigurati povoljno stanje javnog reda i mira na prostoru oko svetišta, opće sigurnosti svih posjetitelja, sprječavanje vršenja kaznenih djela, kontinuirano će nadzirati stanje u prometu i osiguravati njegovu protočnost, kao bi ovo vjersko okupljanje proteklo dostojanstveno – kažu i Policijske uprave Šibensko-kninske.

Kospe od Karavaja (Foto TZ Tisno)Iz Općine Tisno javljaju da će danas od 15.00 sati, od zgrade Općine do centra mjesta i svetišta, promet biti biti uz posebnu regulaciju zatvaran po potrebi, a sutra od 4.00 sata ujutro do 23.00 sata će biti potpuno zatvoren. Propuštat će se, kažu u Općini, samo vozila uz propusnice za svetište i stanare koje izdaje Općina Tisno, ured načelnika. Hodočasnike i posjetitelje koji dolaze iz smjera Šibenika automobilima savjetuje se da parkiraju na Luci ili prostoru auto-kampa Jazina ili  ulice Put Jazine. Sve one koji dolaze iz smjera Murtera Općina moli da automobile parkiraju do područja konobe Brošćica uz državnu cestu D121, te da ne prelaze pokretni most zbog ograničavanje prometa i stvaranje prometnih čepova.Gospe od Karavaja

Iz tišnjanske Župe sv. Duha javljaju raspored svetih misa i, kako se Gospa od Karavaja poklapa s Tjelovom, obaviještavaju kako se ovdje održavaju i mise s liturgijom tog blagdana, ali i da su druge mise i ujutro i popodne, tako da hodočasnici ne budu spriječeni Tjelovo proslaviti u svojim župama. Župnik don Laraz Čibarić podsjeća da je u tijeku Godina milosrđa, te poziva vjernike da na Karavaju iskoriste mogućnost potpunog oprosta, za vlastite grijehe ili duše pokojnih, da se ispovjede, pričeste i izmole molitve na nakanu Svetoga Oca prigodom hodočašća u ovu jubilejsku crkvu.

Gospa od Karavaja nije autohtona poput Međugorske, već je njena slika uvezena iz Italije. Naslikana je u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, gdje se 26. svibnja 1432. godine Gospa ukazala nekoj Ivanici, da bi tijekom 17. i početkom 18. stoljeća talijanski kolonizatori ovdje prenijeli kult i Gospini sliku. Jedna od tih obitelji na brdu je sagradila crkvu Gospe od Karavaja u kojoj se još uvijek čuva slika s natpisom: “Mnogo cijenjena slika sa nekim čudesima Blažene Djevice Marije od Karavađa gdje se ukazala 1432. na 26. svibnja i učinila da tu provre izvor milosti”. Zato se ovdje svake godine 26. svibnja ovdje održava vjerska i narodna svečanost na koju hodočaste tisuće ljudi iz šire okolice.

Gospe od Karavaja - mise

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here