Kako pronaći posao? Mladi iz svijeta dolaze to naučiti u Murter

0
3110
Sajam Argonaute na Hramini (Foto: H. Pavić)

U Murteru 42 mladih iz šest europskih zemalja sudjeluje na međunarodnoj razmjeni “I am ready” koja u suradnji s partnerima organizira lokalna ekološka udruga Argonauta.

– Poslali smo motivacijsko pismo i pozvali su nas u Hrvatsku na ovaj susret. Tu smo već tjedan dana i puno smo naučili. Prije svega, o stvarima korisnim u pronalaženju posla, poput pisanja životopisa i motivacijskih pisama, intervjua za posao, i drugim potrebnim vještinama – kaže Serife Ozcan, 24-godišnja apsolventica komparativne književnosti i turističkog menadžmenta s turskog Selcuk Universitya iz Konya, koju smo zatekli među skupinom mladih što su u subotu plesali i prodavali rukotvorine na središnjem trgu u Murteru.

Nekome može izgledati nelogično da mladi Turci, iz zemlje gdje 15 godina za redom imaju gospodarski rast veći od pet posto, veće zajamčene i prosječne plaće, dolaze u Hrvatsku zbog posla, ali mlada Turkinja objašnjava: – Da, u Turskoj možda ima više slobodnih radnih mjesta, ali i Turaka je više. Osim toga, s vještinama koje ovdje usavršim moći ću se prijaviti za posao bilo gdje u svijetu – kaže Serife.

Serife Ozcan stigla iz Turske (Foto: H. Pavić)
Serife Ozcan stigla iz Turske (Foto: H. Pavić)

Slično pričaju i ostali mladi iz  Makedonije, Hrvatske, Portugala, Turske, Rumunjske i Bugarske koji u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i međunarodnih partnera sudjeluju na međunarodnoj razmjeni “I am ready” koja se od 14. do 23. svibnja održava u Murteru. Studenti i mladi tražitelji posla tijekom devet dana u Murteru, osim u učenju, tako provode vrijeme u djelujući u kreativnim radionicama – u  latino plesovima, umjetničkim radionicama, radionicama izrade nakita, fotografskim radionicama…. Djelić naučenog u subotu su prezentirali na središnjem trgu u Murteru, na Hramini. Na dva štanda prodavali su svoje radove, nakit, suvenire, slike, fotografije.., a kupce su privlačili plesom. Cilj ovog sajma nije bio zarada, već prezentacija naučenog, pa su sve zarađeno poklonili Osnovnoj školi ‘Murterski škoji’.

Marieta Baričević iz Tisnog radi u Lokanom info centru za mlade O.TOČKA (Foto: H. Pavić)
Marieta Baričević iz Tisnog radi u Lokanom info centru za mlade O.TOČKA (Foto: H. Pavić)

– Ovdje se, između ostalog, učimo i multikulturalnosti. Izmjenjujemo kontakte i iskustva, sjedinjujemo  svoja znanja i vještine što svima može biti od velike koristi u budućnosti.  Bez obzira nastavili živjeti u svojim zemljama ili otputovali dalje, vjerujem da će svakom od sudionika ova naša radionica pomoći u pronalaženju ili pokretanju posla – kaže 25-godišnji Portugalac Pedro Soares.

Dok zemlju trese histerija zbog odlaska mladih i nezaposlenih u svijet, u Murteru se događa nešto sasvim drugačije – ovdje studenti i mladi nezaposleni ljudi iz svijeta dolaze naučiti kako se traži posao.  Kako stvoriti vlastiti posao i povući sredstva iz fondova EU sami Murterini iz Udrge ‘Argonauta’ dobro znaju. ‘I am ready’ samo je jedan od brojnih projekata Argonaute i financira Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa ‘Erasmus+’. Argonauta trenutno ima osam zaposlenih, četvero s ugovorima u radu u samoj udruzi, dvoje na projekti O.TOČKA – Lokalni info centar za mlade, a dvoje su tu kroz projekt Zavoda za zapošljavanje ‘stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa’.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here