Vjerni gosti autokampa Jazina: Elizabet i Arno Dudzik u Hrvatsku dolaze od davne 1966. godine

1
3508
Elizabet i Arno Dudzik (Foto Rudinapress/Hrvoslav Pavić)

U Tisnom je danas svečano obilježen neobičan ‘zlatni pir’ – turisti iz Njemačke Elizabet (72) i Arno Dudzik (75) proslavili su 50. godina neprekidnih dolazaka na ljetovanje u Hrvatsku.

– Naša glava misli Njemačka, a srce kaže Hrvatska, Dalmacija – objasnili su Alizabeth i Arno u jednoj rečenici svoju 50-godišnju vjernost ovdašnjim turističkim odredištima. Povodom okrugle obljetnice za bračni par Dudzik su načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i direktor Turističke zajednice Filip Fenjak priredili svečani prijam i uručili im prigodne poklone.

Bračni par živi u gradiću Kunzing pokraj Deggendorfa, stotinjak kilometara od Munchena, a podrijetlom iz Poljske, odakle su njihove obitelji morale pobjeći pred sovjetskom okupacijom. Arno je po profesiji keramičar zaposlen kao restaurator u muzeju, a Elizabeth je radila kao službenica jednog velikog koncerna u Munchenu.  Prvi put su boravili u Hrvatskoj 1966. godine i to u Smokvici kod Novog Vinodolskog. Boravili su autokampu sa svojim sinom u malom šatoru bez struje i vode.

Arno Dudzik nije se obrijao od davne 1968. godine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Arno Dudzik nije se obrijao od davne 1968. godine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Nema struje, nema vode, nema zahoda ni tuša, ni trgovine ni ičega drugoga. Sami smo kopali rupu za WC, ali bilo nam je jako lijepo – ispričala je Elizabet prisjećajući se davnih dana.

Hrvatska se, kažu Dudziki, tijekom ovih pola stoljeća jako promijenila, ali je sačuvala svoju dušu, kao i svoje ljepote. Na susretu u Općini ispričali su niz anegdota iz tog razdoblja, među kojima i onu o tome kako se Arno davne 1968. prestao brijati.

– Dolazeći u Hrvatsku zaboravio sam iz Njemačke ponijeti žilete za brijanje. Pokušavao sam ih u trgovini kupiti, ali svuda su mi govorili samo ‘nema, nema’. Na koncu sam ušao u jedan frizerski salon u Senju na brijanje. Međutim, kada sam vidio kako brijač oštri staru britvu, jako sam prestrašio se i onako nasapunan pobjegao iz salona na ulicu. Više nikad u životu se nisam obrijao – ispričao je bradati Arno.

U Tisno su prvi put došli 1981. godine, a od 1998. su neprekidno u Tisnom, u autokampu Jazina, gdje proborave nekoliko mjeseci u predsezoni i posezoni, kada nisu velike gužve i kada sve izgleda kao u ona davna vremena kada su tu bili prvi put.Dudzik - Prijam

 

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here