Može li hitna pomoć biti na Kapeli?

0
1805
Vijećnik Županijske skupštine Boris Magazin predložio je rješenje spora oko smještaja tima hitne pomoći (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vijećnik Boris Magazin (SDP) na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine predložio je solomunsko rješenje krize oko ukidanja, odnosno premiještanja T1 tima hitne medicinske pomoći iz Tisnog u Vodice: Smjestiti ga na Kapelu.

– Zbog udaljenosti od bolnice, ukidanjem tog tima žitelji ovog dijela županije stavljaju se u neravnopravni položaj u odnosu na druge, zbog nemogućnosti dobivanja adekvatne medicinske pomoći u adekvatnom vremenu. Kako god bilo, to je još uvijek u prijedlozima ustroja mreže zdravstvene zaštite i stigne se nešto napraviti. Zato ću izreći jedan prijedlog, da se ne bi događalo da se, ovisno o tome tko je trenutno na vlasti u Ministarstvu zdravlja, da se taj tim premješta iz Vodica u Tisno i obrnuto, uz sve negativnosti za jedan ili drugi dio županije. Predlažem jedno kompromisno rješenje, da se tim postavi u poslovnoj zoni tisno, na križanju D 8 i D 121, kod kružnog toka, gdje bi bio jednako dostupan svima, i Tisnom i Murteru i Pirovcu i Vodicama, odakle bi unutar 10 minuta i bio dostupan i na Autocesti A 1 – rekao je vijećnik Boris Magazin.
Župan Goran Pauk, nije dobro dočekao ovakav prijedlog i optužio je SDP da pokušava politički profitirati na hitnoj pomoći.
– Temeljem onoga što je Ministarstvo zdravlja predložilo, u rasporedu timova hitne pomoći županija nagrađena u odnosu na stanje koje smo imali prije. Dobili smo timove T1 u Primoštenu, Drnišu i Vodicama, koje prije tu nisu bili. Najveći problem je ispao između ove zamjene između Tisnog i Vodica. Međutim, kako je Ministarstvo obrazlagalo svoj stručni stav prije četiti ili pet godina, kada je predlagalo ovakvu mrežu kakva je do sad bila, kada je tvrdilo da je pozicija Tisnog, kvalitena, bolja za smještaj tima, mi smo se suglasili.  Pri ovom novom prijedlogu ste čuli da je u Tisnom odrađeno kroz cijelu godinu 800 i nešto intervencija, a u Vodicama kroz samo dva i pol mjeseca petsto i nešto intervencija. Struka se okrenula više brojci nego prostorbom pozicioniranju i mi ćemo to podržati. Hitna medicinska pomoć se ne uskraćuje nikome. Dižemo je na veći stupanj. Postoji, međutim, nezadovoljstvo koje je stvoreno u Tisnom, koje je na jedan način politički motivirano, ali iskazano na način kako jest. Ne ostavlja se tisno bez timova hitne medicinske pomoći, ali u njima će biti onakav sastav kakav pripada timu T2, uz mogućnost da u ljetnim mjesecima može doći do omogućavanja da u Tisnom funkcionira i T1. Ali, očekuje se od Tisnog da sudjeluje u njegovom sufinanciranju, kao što će činiti Vodice, Primošten i Rogoznica. Oko toga je stvorena velika priča, pokušalo se politički poentirati, a u stvari se radi o jednoj teškoj struci s kojom se nikad nitko od nas nije igrao niti bi se trebao igrati – rekao je župan Pauk.

Župan Goran Pauk za govornicom Županijske skupštine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Župan Goran Pauk za govornicom Županijske skupštine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here