Ne damo hitnu – otvoreno pismo načelnika Klarina ministru Nakiću

0
1780
Tisno - Ambulanta (Foto Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin danas je uputio otvoreno pismo ministru zdravlja Dariu Nakiću i ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Maji Grba Bujević vezano uz prijedlog novog nacrta mreže hitne medicine u RH, a kojim se u ispostavi hitne medicine u Tisnome ukidaju timovi T-1 i prebacuju u ispostavu Vodice.

– Poštovani, Na temelju članka 110. podstavka 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu na stranicama Ministarstva zdravlja objavili ste prijedlog novog nacrta mreže hitne medicine u Republici Hrvatskoj. U prijedlogu novog nacrta mreže hitne medicine za Šibensko-kninsku županiju, ispostavi hitne medicine u Tisnome ukinuto je 5 timova T-1, te predloženo 5 timova T-2. Kao načelnik Općine Tisno moram Vas na vrijeme upozoriti na štetnost i moguću pogubnost ovakve odluke u prijedlogu novog nacrta mreže hitne medicine za područje Šibensko-kninske županije. Naime, 2011. godine kada je uspostavljena ispostava hitne medicine u Tisnome dobili smo 5 timova T-1 i to za područje općine Tisno, općine Murter-Kornati, općine Pirovac, kompletnog arhipelaga Nacionalnog parka Kornati, te za područje auto-ceste od granice Zadarske županije do čvora Pirovac. Moram Vas upozoriti da ispostava hitne medicine u Tisnome u zimskim mjesecima skrbi o 8000 stanovnika, a od početka turističke sezone tj. od sredine mjeseca travnja pa zaključno do kraja listopada skrbi o 20000-40000 ljudi. Isto tako, potrebno je istaknuti da se pod skrbi ispostave zavoda hitne medicine u Tisnome nalazi i šest luka nautičkog turizma ( Marina Pirovac, Marina ACI Jezera, Marina Betina, Marina Hramina Murter, Marina ACI Piškera – Kornati i Marina ACI Žut – Kornati). Nadam se da ste svjesni opasnosti koja proizlazi iz neargumentiranosti odluke o izmjeni novog nacrta mreže hitne medicine, a kojim se timovi T-1 iz Tisnoga prebacuju u ispostavu hitne medicine u Vodicama, obzirom da se lokaliteti koje smo naveli nalaze od 40-80 kilometara udaljenosti od matične Opće bolnice Šibenik. Uvjeren sam da ćete prepoznati težinu argumenata koji idu u prilog našem zahtjevu da svih 5 timova T-1 ostanu u ispostavi hitne medicine u Tisnome. Moram Vas također izvijestiti da je odluka o ukidanju timova T-1 izazvala veliko ogorčenje kod stanovnika zapadnog djela Šibensko-kninske županije koje je najudaljenija točka od Opće bolnice Šibenik, te isto tako da smo pokrenuli potpisivanje peticije koja će Vam biti uručena u skoro vrijeme. Uz štovanje, Načelnik Ivan Klarin v.r.

Usporedo s otvorenim pismom, Općina Tisno pokrenula je i peticiju protiv ukidanja tima T-1 na punktu hitne pomoći u Tisnome i svim stanovnicima na kućnu adresu poslala anketni listić za sve članove obitelji. Općina moli stanovnike da se odazovu pozivu i da što žurnije dostave svoje potpisane anketne listiće u Općinu Tisno, Uska ulica 1, Tisno osobno ili putem pošte, kako bi se do 02. svibnja 2016. peticija mogla dostaviti ministru zdravlja Dariu Nakiću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here