Murterska luka bogatija za još jedan tradicijski drveni brod – Porinut leut Orlić

0
4081

Najveća marina na Jadranu, a upravo za takvu slovi Murter gdje svaka kuća ima barem jedan brod, postala je bogatija za još jedan tradicijski drveni brod. Naime, s navoza škvera Marin u Betini u nedjelju je porinut leut Orlić bračnog para Marije i Dietera Schellenberg i time je sretno dokinut Dieterov 40-ogodišnji san.

– Kad smo bili mladi nismo mogli graditi brod, ali puno smo plovili na leutu Jure Gulova. Mislim da tada počinje Dieterov san o gradnji vlastitog leuta – objasnila je Marija tezu o snu. Dieter je Švicarac, murterski zet, koji se u drveni brod zaljubio istodobno kad i u Murterku Mariju Pleslić. Nakon što su odradili svoj radni vijek, oboje u jednom od laboratorija čokoladnog diva Nestle, umirovljeničke su dane odlučni provesti u Murteru, a sada kad imamo brod, možemo idriti svaki dan – kaže Dieter na nepogrešivom murterskom idiomu.

Marija i Dieter (Foto: Rudinapress/H. Pavic)
Marija i Dieter (Foto: Rudinapress/H. Pavic)

Već se spremaju na regatu u Starom Gradu na Hvaru, a i murtersko Latinsko idro u kategoriji leuta dobilo je još jednog sigurnog natjecatelja. Plavi ljepotan registracijske oznake MU 84 širok je 2,8 metara, dug 7,5, a preko svega, kaže Dieter, 9,2 metra, već je opremljen jarbolom, a lantina, i to ne bilo kakva već duga 11 metara, još se čeka. Zašto Orlić, a sigurno nije mali orao, upitali smo ponosnu vlasnicu.Leut (Foto H. Pavic) (3)
– Uvik smo govorili ako budemo imali brod, zvat će se Orlić. Naše je prezime bilo Pleslić Orlić dok pradid Pave nije ukinuo Orlić i ostavio samo Pleslić – pojasnila je Marija, koja nam je ispričala i mračniju stranu ove idilične priče. Naime, ona već tri godine radi na dobivanju veza za novi brod ali još uvijek, i nakon što je brod izgrađen i porinut, Schellenbergovi nidu dobili stalni vez za svoj leut. Privremeno im je jedan susjed ustupio svoj vez, do lipnja, a što poslije toga?
– Ne znamo. Nemaš se kome obratiti. U Općini ništa ne znaju, kažu da nikome nije dodijeljen vez i da vežemo brod di je slobodno misto. U kapetaniji isto, a ne možemo vezati brod na nečije. Ako je čovik iša u Kurnate i ispraznija misto, di će se vezati po povratku? Ne, to sigurno ne možemo napraviti – bespomoćno Marija širi ruke, a lipanj samo što nije. No to je tema za neku drugu priču.Leut (Foto H. Pavic) (6)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here