Kanalizacijski sustav Betina-Murter

0
2556

Mande Turčinov-Ježina
15.02.2016.
NEMA KRAJA PRIJEPORIMA OKO IZGRADNJE KANALIZACIJSKOG SUSTAVA BETINA-MURTER

Iako je Zeleni otok, zaseban odjel u sklopu Komunalnog društva Murtela zadužen za poslove vezane uz izgradnju kanalizacije, zatražio od Hrvatskih voda da još jednom provede postupak snimanja gravitacijskih kolektora s posebnim naglaskom na dionicu Luke te da se utvrde mjesta i količine prodornih voda, oni su to odbili uz obrazloženje da je postupak utvrđivanja nedostataka dovršen i da su nedostaci uklonjeni. Nadzorni inženjer, navode Hrvatske vode, je potvrdio da su radovi na otklanjanju nedostataka izvedeni valjano te je voditeljica projekta zaštite voda od onečišćenja na priobalnom području Ivana Marinović Brničević izvođaču radova, a to je u ovom slučaju splitski Cestar, 31. 12. 2015. izdala potvrdu o završetku radova. Stoga poziva Murtelu da, sukladno odredbama ugovora o radovima, provede primopredaju gradilišta. Kako je Murtela, nezadovoljna radovima u izvođenju Cestara, tužila izvođača prije nego je stigao posljednji dopis od Hrvatskih voda, potrebno je čekati arbitražu koju je, prema ugovoru, dužno obaviti Stalno izabrano sudište Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu. Saznajemo da se arbitraža trebala obaviti do kraja veljače ali da je otkazana na neodređeno vrijeme.
– Ako arbitraža pokaže da su nedostaci uklonjeni, morat ćemo obaviti primopredaju gradilišta, ali odmah ćemo se žaliti na nepravilnosti jer je po ugovoru jamstveni rok za radove dvije godine – kaže nam voditelj Zelenog otoka Ivo Marušić, uvjeren, kao uostalom i svi stanari ulice Luke, da Cestar nije dobro obavio posao.
Za razliku od te dionice, radovi na predjelu Butine, od središta mjesta do ulice Put Gradine izvedeni su propisno, izvođač je, u ovom slučaju Cetina iz Sinja, sanirao uočene nedostatke na cjevovodu, ali i ugradio vodotjesne čepove na okna pod izravnim utjecajem visokih plima.
– Nakon što su izvedeni radovi prošli nadzor, nije bilo nikakvih prepreka za preuzimanje ove faze izgradnje kanalizacije, kao ni za preuzimanje podmorskog ispusta prve B faze te smo Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije predali dokumentaciju za tehnički pregled – saznajemo od Marušića.
S obzirom da se kanalizacijski sustav Betina-Murter gradi za oba ova otočna naselja i da je Općina Tisno dužna sufinancirati projekt u omjeru od 27 posto, a do sada je uplatila samo 250 tisuća kuna zbog čega ju je Murtela tužila i dobila prvostupanjsku presudu, upitali smo mjerodavne u susjednoj općini što kane poduzeti u pogledu vraćanja duga, koji s obzirom na zatezne kamate raste iz dana u dan i trenutačno iznosi više od milijun kuna. Odgovor načelnika Ivana Klarina prenosimo u cijelosti.
– Općina Tisno željela je na miran način riješiti spor s Murtelom i isplatiti naknadu, međutim, prema našim posljednjim saznanjima, za veći dio sustava koji se ugradio i to od centra Murtera prema ulici Put Gradine, a što je spoj za naselje Betina, potrebno je ponovno kopati, to jest ponovno izvesti radove postavljanja cijevi zbog nestručno obavljenog posla. Stoga smo u postupku upita nadzornim službama u poslovima te faze sustava odvodnje nakon čega ćemo donijeti konačan stav što i kako dalje. Isto tako, uz brojne apele da se iz naknade za izgradnju sustava odvodnje koji se prikuplja od mještana Betine plati novoizgrađena infrastruktura za sustav odvodnje na Trgu na moru u Betini, i to strogo namjenski, tvrtka Zeleni otok uporno to odbija napraviti iako je sama u posebnim uvjetima gradnje Trga to tražila, za što ćemo, na žalost, biti prisiljeni taj iznos tražiti sudskim putem.
Moram naglasiti, navodi dalje Klarin, da je Murtela vrlo nestručno od početka krenula u cijeli posao oko izgradnje navedenog sustava opterećujući građane visokim naknadama koje plaćaju kroz cijenu vode s obzirom na mogućnost financiranja iz EU fondova, nestručnom ugradnjom primarne mreže kao i paralelnim neplaniranjem izvođenja sekundarne mreže što će ponovno značiti raskopavanje ulica i spajanje kućanstava na primarnu mrežu. Zbog svega ovoga, na žalost, propada naša ponuda za mirno rješenje spora jer moramo štititi proračunski novac na najbolji mogući način, a što nam je i zakonska obaveza – završio je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here