Kako odabrati muški sat

0
1127
muski rucni sat

Muški ručni satovi

Ako ste sami željeli postati nosilac muškog sata, ili već jeste, ali gotovo ništa ne znate o satu na kojemu se nalazite na zglobu, ovaj je članak za vas. Od vaganja prednosti i nedostataka različitih vrsta mehanizama, pružanja dosjea o raznim stilovima muških satova, pokrivat ćemo osnove svega što ste oduvijek željeli znati o odabiru i nošenju ovog klasičnog pribora.

U nastavku ćete pronaći konačan vodič za muške ručne satove – sve bitne informacije na jednom mjestu, nudeći ih na pristupačan, lako razumljiv način. Sve to možete pronaći na Moj nakit online trgovini koja se bavi prodajom muških satova i ženskih satova.

Kada se počnete upoznavati s satovima, jedna riječ koja će doći puno je “pokret”. Pokret ne obuhvaća ne samo pomicanje ruku oko lica, nego način na koji njegovi unutarnji mehanizmi stvaraju taj učinak. Kretanje satova je temeljno u tome kako funkcionira i čuva vrijeme – smatra ga “srcem” sata.

Pokreti za gledanje dolaze u tri vrste: mehanički, automatski i kvarcni. U nastavku ćemo objasniti razlike između njih i njihovih pro i kontra.

Mehanički sat

Mehanički sat ima pokret koji se pokreće s glavnom oprugom – zavojenom žicom od metala – koja je rana ručno. Jednom kada se glavni prsten rana, polagano i ravnomjerno odmotava, uzrokujući drugu ruku da se pomakne u glatku, brišući gibanju oko satova lica. Većina mrežica su duga oko 9-13 inča. Što je duža glavna opruga, to je duže vrijeme vašeg mehaničkog sata, a duže možete ići između namotaja.

Nisu svi mehanički pokreti jednaki. Pozornost na detalje i umješnost koja ide u sat će odrediti njegovu glatkoću i točnost.

Za mnoge zaljubljenike, mehanički pokretni satovi predstavljaju kremu izrade antikviteta zbog svoje tradicionalne rodoslovlja i zamršenog rada i inženjeringa koji moraju ići u njihovo stvaranje. Za ove entuzijaste, posjedovanje mehaničkog sata ne govori samo o vremenu, već to znači izraziti zahvalnost za povijest, profinjenost i umijeće.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here