S Maškarane regate u Murteru: ‘Pozdrav svim maškarama i onima koji misle da to nisu’

1
1977

Ovogodišnji  ‘Dani od poklad 2016.’ u Murteru su počeli dan ranije nego prethodnih godina, a početak je označen jednom novim, nadasve originalnom manifestacijom – Maškaranom regatom ili morskom pokladnmom povorkom koja je u subotu popodne isplovila s Hramine.

– Među ostalim, Murter ima dvije jake tradicije, koje su posebno aktualne posljednjih godina, a to su ‘Bake’, što je naš lokalni naziv za maškare i regata Latinsko idro. Postoje zapisi o murterskim ‘Bakama’ stari 130 godina, dok je latinsko idro tu od kada je Murterina, i to od prije nego se naučilo pisati.  Mi smo ih ove godine odlučili spojiti u Danima od poklad i ustanoviti jednu novu tradiciju –  rekao nam je Miro Bašić Flok, prva ‘baka’ otoka ili predsjednik Karnevalske udruge Murter.
Odaziv Murterina, jednako publike i ‘baka’, na Maškaranoj regati nije bio veli. Unatoč lijepom vremenu, a možda baš i zbog njega, jer su mnogi iskoristili za odlazak u polje, u rezidbu maslina. Zato su u revijalnom plovu morske maškarane povorne sudjelovala samo tri broda, a ni publika nije bila brojna.
– Slično je bilo i prije 20 godina, kada je krenula prva Regata ‘Latinsko idro’. Na startu je tada bilo samo šest brodova, a danas je to planetarno poznati kulturni i nautički događaj u kojem se natječe stotinu kaića, gajeta i leuta pogonjenih starim latinskim idrom. Vjerujem da će tako biti i s Maškaranom regatom – rekao nam je Flok.

U nedjelju Murterini imaju Dječju povorku, koja s Pijace kreće u 15 sati, a u ponedjeljak s početkom u 19 sati u kino sali ‘Žut’ bit će održano Suđenje Krnji Krnjiću. Središnji događaj murterskih Dana od poklad održat će se u utorak 9. veljače, s početkom u 15:00 sati, kada velika maškarana povorka kreće iz Starog sela. Ova 130 godina duga tradicija, maštovite i pomno pripremane maske i koreografija, garancija su da će i ovogodišnja murterska karnevalska povorka privući velik broj turista – najvljuje Flok i iz Murtera šalje ‘ozdrav svim maškarama u Hrvatskoj, a posebno onima koje misle da to nisu’.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here